A firenzei dóm sötét titka

2018. március 06.   0 hozzászólás

SOK KÉPPEL! Rengeteget fényképezték, sokat hallottunk róla és szerencsés esetben már láttuk is, mégis minden egyes alkalommal elbűvöl bennünket!. Főleg, ha megtudjuk mi is zajlott itt a 15. század végén.


 

A gótikus stílusban épült firenzei dóm a maga 107 méteres magasságával a világ negyedik legnagyobb temploma. Hivatalos neve: Cattedrale Santa Maria del Fiore, vagyis Liliomos Szűz Mária Székesegyháza.

Építése korántsem pillanatok alatt ment végbe, hiszen 1294-ben kezdődött és a kupola elkészültével, csak 1436-ban fejeződött be.

A díszes és impozáns külső megtévesztő lehet, mert ugyanezt a gazdag motívumvilágot várjuk a belső tértől is, azonban egy meglepően egyszerű, letisztult vonalvezetés fogad bennünket. Ez alól csak a kupola freskója képez kivételt, ami Vasari és Zuccari mesterek műve. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Brunelleschi a kupola belsejét díszítésmentesre tervezte, de az utólag, 1572-79-ben elkészült freskó ennek az elképzelésnek mondott ellent.

A Brunelleschi által tervezett és épített kupola vitathatatlanul a dóm ékköve. A száraz, de beszédes adatok: átmérője 45 méter, magassága pedig 91 méter.

A kupola egyedülálló módon téglából készült és halszálka alakban elhelyezett boltozati cikkelyek alkotják. Korát meghaladó módszerrel épült, hiszen a mai építészeknek sem lenne egyszerű feladat a megalkotása.

Világszép.hu YT csatornája videókkal vár: FELIRATKOZÁS

 

Világszép.hu tippje: 

Ha tehetjük másszunk fel a kupolába, ami nem kis teljesítmény, mert 463 lépcsőt kell leküzdenünk a csodás látvány kedvéért.

Itt zajlott a híres-hírhedt Pazzi merénylet 1478. április 26-án. A rivális Pazzi család és a família néhány hűséges követője összeesküvést szerveztek, a várost akkor uraló két Medici-fivér, Lorenzo és Giuliano ellen. A végrehatásra a dómban került sor, aminek következtében Giuliano - sok késszúrást elszenvedve halt meg - míg Lorenzo-nak sikerült a sekrestyébe menekülnie és onnan hűséges barátai juttatták el a Medici-palotába.

A dolog pikantériája, hogy a pápa is tudott az összeesküvésről és helyeselte is azt, sőt magát a merényletet is két pap hajtotta végre. Azonban a Mediciek hatalmát nem sikerült megdönteni. Viszont a merénylet kitervelői és végrehajtói számára fekete napok következtek. A megtorlás nem maradt el, aminek több, mint 80 ember - sok ártatlan is - esett áldozatául és nyugodtan fogalmazhatunk úgy, hogy a halál nem könnyen jött el számukra.

A bosszú mindenre kiterjedt, hiszen a Pazzi család birtokait elkobozták, a delfines címerüket pedig mindenhonnan eltávolították. Sőt, aki Pazzi lányt vett feleségül, az nem számíthatott állami hivatalra sem. A cél az volt, hogy a Pazzi név eltűnjön a föld színéről. Ennek része volt az is, hogy palotáikat, birtokaikat is átnevezték és mindenhonnan kivésték, kitörölték a családra vonatkozó információkat.

Lorenzo uralmát nem sikerült megtörni, olyannyira, hogy megszilárdította a hatalmát, s az utókor már csak így ismeri: Lorenzo il Magnifico vagyis Lorenzo A NAGYSZERŰ.

 

Lassan megpillantjuk a dómot:

A sorbanállás állandó, de a bejutás mégsem olyan hosszadalmas:

 

A látkép magáért beszél:

 

A kupola minden oldalról csodás:

 

A Vasari és Zuccari által festett freskó ma is pompázik,  Brunelleschi eredeti terve pedig más volt:

 

A háttérben látható balra a sekrestye ajtaja, ahová Lorenzo Medici bemenekült a Pazzi-merénylet során:

 

A belső tér:Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss