Óriási rágcsáló, ami cuki

2018. február 25.   0 hozzászólás

A vízidisznó vagy más néven a kapibara, a legnagyobb rágcsáló a világon. A dél-amerikai indiánok nyelvén a kapibara jelentőségteljes nevet kapott: MINDEN FÜVEK URA. 


Mérete alapján nem gondolnánk, de a tengerimalacfélék családjának oszlopos tagja.

A Hydrochoerus hydrochaeris kiváló úszó, hiszen akár 5 percig is kibírja levegő nélkül merülés közben, ami nagyon jó szolgálatot tesz számára, hiszen sokszor önvédelemből a vízbe kell menekülnie.

A remek futó kapibarák 15-20 fős csoportokban élnek, a kis kolóniák feje egy domináns hím, amely általában a legöregebb a csapatban.

 

 

Az orra felett elhelyezkedő illatmirigy által termelt váladékkal jelöli meg a területét. Sokféle hangot adnak ki. Hallhatunk tőlük ugatásszerűt, füttyentést, röfögést és kattogó hangot, ami talán a legjellemzőbb rájuk.

Ez az aranyos növényevő 10 évig is élhet, testtömege a 60 kg-ot is elérheti. Érdekes, hogy a párzási időszak egész évben tart, így nagyon sok utódot produkálnak. A vemhességi idő 120 napig tart.

 

Világszép.hu YouTube csatornája: FELIRATKOZÁS

Közép-Amerika gyöngyszeme - Costa Rica, a földi paradicsom

Costa Rica, a földi paradicsom 2.

 

Ellensége van bőven, hiszen a kapibara, a fekete kajmán, anakonda, puma, ocelot, jaguár zsákmányállatának is tekinthető. Sőt az ember is vadássza húsáért és a mezőgazdasági területek birtoklása miatti harc vesztes felének is tekinthető.

 

 Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss