Akik Caprit istenítették

2017. június 22.   0 hozzászólás

Capri több millió éves természeti szépség, a Nápolyi-öböl azúrkék vizének gyöngyszeme, fantasztikus nem mindennapi műve az alkotó teremtőnek. 


A sziget valószínűleg több drámát élt meg, és több különleges személyt látott környezetével együtt, mint a hasonló sok kis sziget a világ bármely részén.

Capri római uralom alá kerülése i.e. 29-ben kezdődött, amikor Augustus császár és kísérete a szigetet meglátogatta. Szépsége és klímája annyira lenyűgözte, hogy a nápolyiakkal elcserélte Ischiáért.

Tiberius császár életének utolsó tíz évét itt töltötte, és általa Capri tovább virágzott. Uralkodásai alatt templomok, villák és monumentális épületek jöttek létre. Sajnos nem lehet pontosan érzékeltetni az akkori gazdagságot és pompát, amit a sziget a császárok alatt átélt.

Caligula és Néró után sem merült a sziget neve feledésbe, ám jelentősége csökkent, mivel a későbbi uralkodók mást választottak pihenőhelyül.

 

TUDTAD? Caprin a helyhiány miatt csak a helyi lakosok autói közlekedhetnek. Turisták csak gyalogosan vagy kerékpárral léphetnek rá a szigetre az állandóan közlekedő kompról. 

A szigetlakók járművei nem mindennapiak ám! Mindent lekicsinyítve kell elképzelni: mini utak, mini autók és meghatározhatatlan nevú mini járgányok kavalkádja fogadja az ámuló turistát.


A sziget történelme a múlt színes enciklopédiájának tekinthető, ahol olyan nevek szerepelnek, mint: Augustus és Tiberius, a féktelen Caligula, a kalandor Agrippa Hertides (a nagy Heródes unokája) Júdea későbbi királya. Szent Konstantinus, a szép Johanna királynő (Endre herceg felesége), a hírhedt vörös kalóz „Barbarossa” Khair-Ed-Din, a szentéletű Serafina apáca, az angol Nathaniel Thorold, a kincsvadász kalandor Norbert Hadrawa, a déli államok ezredese John Clay MacKowen, az ágyúkirály Friedrich Alfred Krupp és családja, báró Jacques d'Adelsward Fersen, Gorkij, Lenin, Norman Douglas, az idősebb A. Dumas, Wagner, Nietzsche, a svéd királyné, Axel Munthe, D'Annunzio, Oscar Wilde, Cocteau és Gide valamint Picasso és még számtalan nevezetes egyéniség.

A hírnevet a felélénkülés és ki tudja, talán a lassú lecsúszás követi. Godard „Megvetés" című filmje után, amit a szép fekvésű Malaparte villában forgattak Bardot-val és Piccolival, az emberek töprengeni kezdtek: talán mégis különleges Capri? Aztán elmentek, és mindenki felfedezte önmagának.

Nyugodtan állíthatom, hogy a csodás Capriról senkinek sem kell lemondania, a sziget mindenkit vár.

Szerző: Monos János

Biztosítás-Kalkulátor

Szállás-BookingKapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai furcsaságok. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube VilágszépPlanet Travel
 

Gmedia   Gmedia