Az egyház a tetőn spórolt? 🖼+🎞

2019. február 01.   0 hozzászólás

Nem tévedés! Létezik egy csodás templom Portugáliában, amelynek nincs teteje, a szabad égre néz, mégis ezrek járnak csodájára. Vajon miért?

 


Iratkozz fel a friss Világszép.hu videókért: ITT

Portugáliában járva tehát kihagyhatatlan célpont Batalha (ejtsd: Batálya) városa, amely a Világörökség részét képező Győzelmes Szűz Mária kolostoráról és templomáról híres. 

 

 

Az 1388-1414-ig épített székesegyház szépsége tagadhatatlan. Kellemes sárga színben pompázik építőköveinek köszönhetően, ezt a hatást a nap fénye csak tovább fokozza.

 

 

Első pillanatra feltűnik, hogy a tervező tisztában volt a dramaturgia jelentőségével, hiszen egy óriási tér közepére helyezte el az épületegyüttest, ezzel megdöbbentő hatást gyakorolva minden utazóra, potenciális vagy gyakorló hívőre.

Bár a kolostor szó hallatán nem ilyen gazdagon díszített komplexumra számítunk, hiszen itt az építésnél nem a visszafogottság volt a vezérmotívum.

 

 

Az építtetést I. János kezdte (1358-1433) - Tengerész Henrik édesapja -, aki az angol Lancaster házból származó Philippát vette feleségül, ezzel pedig a leendő székesegyház sorsa megpecsételődött, hiszen az angol gótika, mint stílus lett az irányadó.

 

 

Fordulat I. János halála után akkor következett be, mikor I. Mánuel (1469-1521) került hatalomra, és mint szinte minden ma figyelemre méltó portugál műemlék Mánuel stílusban épült tovább.

Ez a stílus a gótika és a kora reneszánsz egyvelegét rejti, ahol a gazdag díszítés a meghatározó, tehát I. Mánuel a gótika nagy átalakítójának számít portugál földön.

 

 

Ekkor készült el a Királyi kerengő, viszont az ún. Befejezetlen kápolna egyedülálló módon, mind a mai napig nyitott maradt, a meg nem épített kupola valójában nem hiányossága, hanem ma már különlegessége a templomnak.

 

 

A Portugália csipkekendője néven illetett rotunda (körtemplom) gyakran koncertek, előadások színhelyéül szolgál utánozhatatlan hangulatának köszönhetően.

 

 

 Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss