5 konyhai növény, amiről azt hiszed ismered

2017. december 07.   0 hozzászólás

A konyhába a család minden tagja sok időt tölt, de sohasem pihenés céljából. Így azt hihetnénk, hogy a konyhában csak akadályoznak a növények. Denem igaz! Hiszen ezek a zöldek hozzá tesznek az ételhez, az ízekhez, ezért tartsuk őket életben.


Metélőhagyma

 

A Földközi-tenger vidékéről származik, a liliomfélék családjába tartozik, mérsékelt vízigényű, fényigényes növény.

A kora tavaszi és a téli hónapok kedvelt, vitamindús ételízesítője, de természetesen a nyári hónapokban is használható.

Legegyszerűbb, ha vásárolunk pár cseréppel és az ablakpárkányra vagy a két ablak közé tesszük. Öntözésen kívül semmilyen gondozást nem igényel. Levágás után háromszor, négyszer is dúsan kihajt.

 

 

Utána ültessük át friss földbe és nagyobb cserépbe. Nyáron az ablakpárkányon és az erkélyen is jól érzi magát.

Ősszel ne öntözzük tovább, hogy a növények behúzódjanak. December közepéig tartsuk száraz, hűvös helyen, majd vigyük meleg helyre és öntözzük rendszeresen. Rövidesen újra kihajt és ismét vágható lesz.

Magját márciusban vessük el, és úgy neveljük tovább, mint a készen vásárolt metélőhagymát.

Kártevői, betegségei általában nincsenek.

 

Fesztiválhajak egyszerűen - színezés, csillogás - Világszép.hu YT Csatorna

Iratkozz fel az érdekes videókért ITT

 

Díszpaprika

 

A burgonyafélék családjába tartozik, Közép és Dél-Amerika az őshazája, fényigényes és mérsékelt vízigényű.

Az étkezési paprikának díszfajtái is vannak. Ezek csak 30-40 cm magasak, a termésük fajtától függően 1-5 cm hosszúak.

A termések színe ugyancsak a fajtától függően mély-lila, piros vagy sárga. A termések ehetők, csípősek, ételízesítésre, tálak díszítésére alkalmasak. A termésekkel borított növény a konyhaablak csodálatos dísze.

 

 

Magját februárban vagy márciusban vessük el. Kelés után kettesével tűzdeljük a cserepekbe. Amikor a gyökere már teljesen átszőtte a cserepet ismét ültessük át egy nagyobb cserépbe.

Májustól augusztusig balkonládában is nevelhetjük az erkélyen. A nyári hónapokban rendszeresen öntözzük, a folyamatos virágzása júliusban kezdődik. Az első termések augusztus közepétől már színesek.

Szeptembertől a konyhaablak párkányán nevelhetjük, de ha nagyon meleg van bent, akkor a két ablak közé tegyük. Tél végéig díszít. Továbbnevelni nem érdemes, minden évben vessünk ujjat.

 

Rozmaring

 

Fényigényes, közepes vízigényű, az ajakosok családjába tartozik, hazája a Földközi-tenger melléke.

 

 

A rozmaringot hajtásdugvánnyal szaporítjuk, melyek vízben 3-4 hét alatt meggyökeresednek. Ültetéskor a földjébe keverjünk egy kis agyagot is.

A 15 cm-es új növényeket felére csípjük vissza, így kapunk formásan elágazó bokrokat. Tavasztól őszig neveljük erkélyen vagy ablakládában, télen pedig tegyük a két ablak közé.

A téli hónapokban mérsékelten öntözzük, ilyenkor a növény pihen. Betegségei, kártevői általában nincsenek.

 

Metélőpetrezselyem

 

Őshazája a Földközi-tenger melléke, fényigényes, mérsékelt vízigényű növény. Hangulatos dísze a konyhánknak és kedvelt ételízesítő. 

 

 

Magját február-márciusban vessük el, olyan cserepekben amelyek a két ablak közé beférnek. Tartsuk nedvesen, 8-10 nap múlva kikell a kis növény.

Amikor az első fodros levelek is megjelennek, ritkítsuk ki, csak 6-8 tövet hagyjunk meg. Továbbiakban csak öntözni kell és ha szükséges ültessük át. Legalább 2-3 cseréppel neveljünk, hogy váltakozva tudjuk vágni.

Tavasztól őszig kitehetjük a teraszra, ősszel viszont tegyük újra vissza a két ablak közé. Tavasszal mindig vessünk újat.

Iratkozz fel az érdekes videókért ITT

Az első rész itt: Costa Rica a földi paradicsom 1.

 

Korallbokor

Hazája Dél-Brazília, Uruguay, a burgonyafélék családjába tartozik, fényigényes, közepes vízigényű növény.

Folyamatosan virágzik, így a nyár végétől a tél végéig tele van az élénk színű termésekkel.

 

 

Szaporítása és nevelése azonos a díszpaprikáéval. Az áttelelt növény tavaszi átültetés után tovább nevelhető. Nyár folyamán azonban tovább nő, lassan kicsi lesz számára a cserép, ezért célszerűbb minden évben újra vetni. Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss