Borban a zene! Rendhagyó szőlőtermesztés Magyarországon

2018. december 07.   0 hozzászólás

Napjainkban egy fantasztikus és újító kezdeményezés tanúi lehetünk, mely hol máshol mehetne végbe, mint a történelmi jelentőségű Tokaji borvidéken! Létezik egy elkötelezett csapat, mely zenével nevelt szőlőültetvényekről származó borokat állít elő. Nézzük meg felemelő elképzeléseik hogyan öltenek testet egy-egy csodás palack borban!


 

Az AM-Tokaj Pincészet egy úttörő kezdeményezést indított útjára azzal, hogy a borászat egyik gyöngyszemét, az AMADEUST a világon egyedülállóan olyan szőlőből készítik, mely az év minden napján klasszikus zenére nevelkedhet. 

A kiváló minőségű, Michelin-csillagos éttermek által is kedvelt AMADEUS bor elnevezése is igen beszédes, mert fényt derít arra, hogy bécsi klasszikusok oszlopos tagjának, Wolfgang Amadeus Mozartnak a művei táplálják a szőlőszemeket. S ez a csodás klasszikus zene nemcsak a szőlőültetvényeken szól, hanem a borospincében is, ezzel segítve a minőségi borrá válás folyamatát.

 

Mozart háza Salzburgban

 

Ma már tudományos tény, hogy a növényekre nemcsak a megfelelő gondoskodás hat kedvezően, de az emberi hozzáállás is. Gondoljunk csak arra a kísérletre, melyben ugyanolyan körülmények között tartott növényekhez eltérő módon szóltak. Az egyik növényt goromba és indulatos szavakkal illették, míg a szerencsésebb példány kedves becézgetésben részesült. Ennek következményeképpen fejlődésükben egy hét alatt jelentős különbség mutatkozott, természetesen a pozitív szavakban részesülő növény javára.

Ugyanilyen elemi erővel hat a növényekre, így a szőlőtőkéken érlelődő szőlőre is a csodás muzsikaszó, hiszen reagálnak környezetük minden rezdülésére, így a fényre, a hőmérsékletre, a páratartalomra, a légmozgásra, a talaj tápanyagtartalmára, és ebbe a jeles sorba immár a hangok ereje is beletartozik.

 

Mozart kézzel írott kottája

 

A hanghullámok ugyanis távol tartják az élősködőket, gombákat és baktériumokat, sőt akár a terméseket pusztító nagyobb vadakat is. Tapasztalatok szerint a sokféle műfaj közül a harmóniát árasztó és megnyugtató klasszikus zene az, amely a gyümölcsöket édesebbé, egészségesebbé és a kártevőkkel szemben ellenállóbbá varázsolja. 

A kutatások szerint a zeneszó, és különösen Mozart zenéje kedvezően hat a magzati intelligenciára és a tehenek tejhozamára is. Ennek jelentőségét felismerve az AM - Tokaj Pincészet megalkotta a világ első zenével nevelt borát. 

 

Tokaj látképe

 

Íme az AMADEUS, melynek nemcsak a gyümölcsösség, hanem a leheletnyi MOZART is a sajátja! 

Ismerjük meg az AM-Tokaj Pincészet megvalósult álmát, ahol Wolfgang Amadeus Mozart isteni zenéje lágy szellőként kíséri végig a szőlőültetvény életének éves körforgását, mely a rügyfakadással kezdődik, ezt követi a hajtásnövekedés, a virágzás, a még zöld szőlőszemek növekedése, a termésérés és a folyamat végén következhet a hajtások érése és a lombhullás.

 

 

De miért olyan különleges a zenével nevelt AMADEUS bor?

Mozart zenéje az emberekre gyakorolt pozitív hatása mellett befolyással bír a szőlőszemekre is, hiszen minden évben nagyobb és édesebb szőlőszemek nőnek a szőlőtőkéken! A mennyiségi átalakulás mellett egy minőségi változás is bekövetkezik, hiszen ezek a növények ellenállóbbak lesznek a kártevőkkel és a kórokozókkal szemben egyaránt, mely az organikus termesztés alapja. 

Amit az AMADEUS nyújt!

Az AMADEUS világát az elegáns gyümölcsösség jellemzi, mely mellett érezhető egy csipetnyi C-dúr is, amely mennyei koncertélményként jelenik meg a szájban. Isteni ÍZ-, ILLAT- és HANGHARMÓNIA jellemzi ezt a fejedelmi nedűt, mely az AM - Tokaj Pincészet érzelem gazdag és harmonikus szőlőültetvényeiről származik.

Külön öröm, hogy ez a folyamat nem szakad meg a szüret után sem, hiszen a boroshordókban érlelődő bor is részesül ebben a kegyben. Így immár Mozart zenéje nemcsak a szőlőszemekre, hanem az élesztőgombákra is hathat, ez pedig egy testesebb és gazdagabb  bort, egy igazán nemes nedűt eredményez.

 

A zenében fürdő boroshordók

 

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az AM - Tokaj Pincészet szőlőtőkéi, a Tokaji borvidék lankáin, a világ legboldogabb szőlőültetvényének részét képezik. Természetesen a zenével nevelt tőkék csodájának híre bejárta a világot és immár az varázslatos aromájú AMADEUS számos elismerés mellett, igen hamar világhírnévre tett szert.

Ha izgalmasnak találja a témát, és segíteni szeretné az AM-Tokaj rendhagyó kezdeményezését, akkor kérem töltse ki ezt a kérdőívet, mely csak egy perc figyelmet igényel: KÉRDŐÍV KITÖLTÉSE

Köszönjük szépen!

 

Szeretné megízlelni a zenével készült AMADEUS bort?  

Rendelését örömmel fogadjuk! 

Kapcsolat ➤  prof. dr. Palotás András, E-mail: palotas@asklepios-med.eu

 

Olvasd el korábbi cikkeinet is, melyekben fény derül a Tokaji aszú és esszencia titkára is:

Ezért csodásak a boraink!
Tokaj a legendák földje

Az aszúszemekKapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss