Az igazság a hinduizmusról

2018. augusztus 30.   0 hozzászólás

Európai szemmel rettentő szigorúnak tűnik az indiai és srí lankai kasztrendszer. Nézzük te kibírnád vagy inkább lázadnál ellenük? 


​A küzdelemhez szokott szingalézek és tamilok együttélése nem mondható zökkenőmentesnek. Erős hittel és akarattal, de ugyanakkor egymás elleni küzdelemmel tűzdelve valósították meg elképzeléseiket.

 

 

A sziget hitéletében két fő vallást találunk, a hinduizmust és a buddhizmust. Rejtély, hogy pontosan mikor is jelent meg a hindu vallás a szigetlakók életében. Az biztos, hogy szingalézek honosíthatták meg, majd terjedt tova a szigetlakók között.

Srí Lankán Katagarama az egyik legismertebb hindu zarándokhely, ami még a parázson és tűzön járás különleges ceremóniái miatt is híres.

 

 

A hinduizmus, vagy korábban a brahmanizmus Elő-India ősi vallása.

Az Indiai Köztársaság lakosainak közel 83 százaléka követi ma is ezt a vallást, de hindu vallásúak élnek Nepálban, Pakisztánban, Bangladesben, Srí Lankán, Hátsó-Indiában, Indonéziában, Délkelet-Afrikában, Dél-Amerikában és Óceániában is.

 

Nápoly és Capri, a kalandok földje - Dél-Olaszország 2.

Világszép.hu - IRATKOZZ FEL a friss videókért: ITT

 

A világ népességének több mint 13 százaléka, körülbelül 600 millió ember hindu vallású.

A hinduizmus ennek ellenére soha nem volt térítővallás. A földrajzi elterjedtsége alapján elmondható, soha nem lépett túl az indiai civilizáció kulturális hatókörén.

A brahmanizmus vagy hinduizmus sok istenhívő vallás. Nincsenek szilárdan rögzített, általános érvényű dogmái, egyháza és papi hierarchiája.

 

 

A hinduk vallásukat "örök vallásnak" nevezik, mert évszázadok során folyamatosan fejlődött, alakult, nem vezethető vissza egyetlen alapítóra. Tanítása szerint mindig jelennek meg bölcs férfiak, azaz testet öltött istenek.

A hinduizmus, a buddhizmus és a dzsainizmus egyaránt szentnek tekinti a szankszrit Om vagy Aum szótagot, hangot. A szankszrit titkos tanok szerint az Om a világegyetem kezdő hangja, amely előidézte a teremtést és fenntartja a világot.

Az A, U és M kiejtésekor képződő hangok a trimúrtit, vagyis az életet irányító három istenalakot jelképezik a három napszakkal, továbbá a tudás, a cselekvés és a vágyakozás hármas képességét.

 

 

A trimúrti más megfogalmazásban is él.

Ez a trisadaka, a három igazmondó értelemmel, ami Visnut északon a víz jelképpel, vörös színnel, Sívát keleten a széllel és fehéren, míg délen Bráhmát tűzként és sárga szimbólummal ábrázolja.

Nyugaton a guru, a mester működik és a teljes egységük a mindenek fölötti erőt, forróságot, tüzet és energiát adják.

A brahmanizmus szó az indiai papi kaszt – brahmana - elnevezésből ered.

A hinduizmus szó pedig egy földrajzi fogalomból ered. Az Észak-Indiába benyomuló muszlimok (muzulmánok) az Indus-vidék lakóit hinduknak nevezték. A két szó ma már gyakorlatilag ugyanazt jelenti.

 

 

A hinduizmus vagy brahmanizmus egyszerre vallási és társadalmi rendszer is. A vallás helyi, történeti fejlődésében fontos szerepet játszottak az árják.

Egy indoeurópai nyelvet beszélő népről van szó, akik az i.e. 2. évezred közepe felé benyomultak az Indus-völgyébe, majd onnét tovább terjeszkedtek a szubkontinens legdélebbi pontjáig, majd egészen Ceylonig.

Ezeken a területeken már fejlett civilizációjú, városokban élő, földművelő, saját írással rendelkező népek éltek, akiknek önálló vallásuk is volt. Ez a vallás képezi a hinduizmus egyik alapját.

Erre épül rá, ezzel vegyül az árják természeti erőkre (Nap, Hold, Tűz istenek) alapozott politeista hitvilága. Ebben az időben került a vallásba a "szent állatok" (elefánt, kígyó, majom, krokodil és a tehén) és a szent növények (lótusz, fügefa) kultusza is.

 

 

A hindu vallás alaptételei szerint a világegyetem maga a rendezett egész, amely felett egy, a természetben és az erkölcsi életben is megnyilvánuló világtörvény uralkodik, a dharma.

Ezt a világtörvényt többféleképpen is elképzelik. Egyesek személytelen erőnek, mások a többiek fölé emelt istenalaknak hiszik.

A világ örökkévaló, nincs őskezdet és vég, hanem a keletkezés és az elmúlás az egymást követő váltakozó folyamatában szüntelenül megújul. 

 

 

Magát az örök körforgást és az örökkévalóság világképet a társadalmi felépítés, a kasztrendszer tükrözi. Ennek lényege, hogy a társadalom minden tagja egy-egy kasztba, azaz zárt társadalmi csoport tartozik.

Ebbe a kasztba csak beleszületni lehet, innen se fölfelé, se lefelé kijutni nem nagyon lehet. Ha ritka esetben mégis, akkor a szigorú földi követelményeknek meg kell felelni.

Összefoglalóan igaz, hogy minden hindunak az a feladata, hogy a kasztja által meghatározott feltételeknek a lehető legjobban megfeleljen, sorsa ellen ne lázadjon, amely európai szemmel furcsának hathat.

Szerző: Monos János

A kalandok földje - Dél -Olaszország 1. Amalfi- Positano- Ravelo

IRATKOTZZ FEL a friss videókért: ITTKapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss