Ezt tedd, ha a fényár elkerüli a szobát!

2018. május 22.   0 hozzászólás

A növények zöme kedveli a fényt, különösen a tarka levelűek! De mit tegyünk, ha fényszegény az otthonunk? 🌱🌥


Nézz be a további érdekességekért a Világszép.hu YouTube Csatornájára: ITT

 

A következő növények természetesen remekül érzik magukat a napfényes szobában, de kedvelik a fényszegény helyet is!

Fényszegény szoba növényei

 

Rákvirág

A kontyvirágfélék családjába tartozik, nem fényigényes, mérsékel vízigényű, Kína a hazája.

A közismert, igénytelen növényt vízipálmának is szokták nevezni. A vízhez csak annyi köze van, hogy a levágott hajtásai csapvízben évekig megél. Levágott hajtásai akváriumi növénynek is alkalmasak, víz alatt is jól érzi magát. Az idősebb példányok rendszeresen virágzanak és termést érlelnek. Az élénkpiros bogyótermések hosszú ideig díszítik a rákvirágot.

Gondozásánál csak arra kell ügyelni, hogy a cserepe ne álljon vízben, mert a földbe ültetett rákvirág érzékeny a túlöntözésre. Tőosztással vagy dugványozással szaporítható.

 

Bilbergia

Közepes vízigényű, nem fényigényes, az ananászfélék családjába tartozik. Edzett, sokat tűrő növény. A sötétkék, tüskés szélű levelei ciszternát képeznek. A levélrózsa közepéből hosszan bókolnak ki az élénk rózsaszín virágai. A jól ápolt növények sok sarjat nevelnek és egész évben folyamatosan virágoznak.

Talaja hansági tőzeg, bükk-lomb és fenyőkéreg keveréke legyen. A ciszternákban mindig álljon víz. Öntözéshez lehetőleg lágy vizet használjunk, havonta egyszer öntözzük meg tápoldattal. Szaporítása sarjleválasztással történik.

 

 

Szobaborostyán

Közepes fény és vízigényű, a borostyánfélék családjába tartozik. Hazánkban kb. 20 éve jelent meg, azóta évről évre nagyobb a népszerűsége. Gyorsan fejlődő, mutatós növény. A cserépbe mohával bevont lécet állítsunk, amiben jól meg tud kapaszkodni. A nyári hónapokban szükséges a rendszeres tápanyag utánpótlás számára. Hajtásdugványai hansági tőzeg és folyami homok keverékében, illetve vízben jól gyökeresednek. A gyökeres dugványokat kettesével ültessük cserepekbe.

 

Kép: Wikipédia

 

Szalagpáfrány

Nem fényigényes, közepes vízigényű, a páfrányfélék családjába tartozik, hazája a Földközi-tenger melléke.

Az igénytelenebb páfrányok közé tartozik, de a központi fűtések száraz levegőjében csak akkor fejlődik kielégítően, ha párás a környezet. A virágtálat kaviccsal, tőzeggel, kevés koksszal béleljük és ezt a közeget állandóan tartsuk nedvesen. A cserép földjét azonban óvjuk a túlöntözéstől, mert a pangó vízben a növény elpusztulhat.

Színes levelű fajtája is van, amelynek a leveleit fehér csík díszít. Földjükbe ültetéskor keverjünk hansági tőzeget, fenyőkérget, mert laza szerkezetű, enyhén savanyú talajt kedveli. A szalagpáfrányok szaporítása spóravetéssel történik.

 

Kép: Wikipédia

 

Pletyka

Közepes fény és vízigényű, hazája a trópusi Dél-Amerika. Hálás, könnyen nevelhető szobanövény. Jól érzi magát északi fekvésű, rossz megvilágítású szobában. A kisebb hőingadozást is elviseli, jól tűri a központi fűtés száraz levegőjét. A tavaszi és a nyári hónapokban rendszeresen tápoldatozzuk. Hajtásdugványozással szaporítható.

 Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss