Így termeszd és edd! Okra gyorstalpaló

2018. július 01.   2 hozzászólás

Az okra név már önmagában is különlegesen hangzik, de biztos kikerekedik a szemünk, ha a másik két elnevezését meglátjuk: ez a gombó és a bámia.


Az arabok kedvence ez a mályvafélék családjába tartozó növény, de előszeretettel fogyasztják Brazíliában és Afrikában is. Igazi szubtrópusi növény. Az okra termése halványzöld színű toktermés, mely hasonlít a paprikához.

Az előzőleg a beáztatott magját májusban kell elvetni, amikor már a talaj hőmérséklete elérte a 15 fokot.  Azért szükséges egy napon át áztatni, mert a mag külső héja nehezen reped meg, így a csírázást az áztatás során meg tudjuk gyorsítani. P

alántázni sajnos nem lehet, mindenképpen magról kell vetni, de ha valaki kísérletezni szeretne vele, ám próbálja meg. Az időjárás viszontagságainak ki van téve, mert ha éjszakára a levegő hőmérséklete 15 fok alá csökken, akkor visszaveti a fejlődésben a növényt.

 

 

A magok a csírázóképességüket három évig megőrzik, de az első év után nem érdemes megtartani, gyűjtsünk új magokat. Az ideális nappali hőmérséklet számára a 26 fok feletti meleg. Víz és fényigényes növény, állott vízzel locsoljuk, mert a hideg víz lehűti a talajt, és a növekedésben visszaveti.

A talajt ajánlatos mulcsozni, hogy a víz kevésbé tudjon a talajból elpárologni.

 

 

A virág elnyílása után kb. 4-5 nap múlva szedhető. Csak a zsenge terméseket érdemes szedni, mert az idősebb példányok rostossá válnak. Tárolni sajnos csak rövid ideig lehetséges. 

Paradicsommal és okrával párolt étel igazán finom. Rendszeresen, folyamatosan, naponta szedjük le a 4 cm-nél nem hosszabb terméseket. Ha 15 fokon tároljuk, néhány napig felhasználható. Önállóan mártások, levesek készítésére is felhasználható, amit szeletelve, aprítva dolgozzunk fel.

Nézz be csatornánkra, érdekes videókkal várunk! Világszép.hu YouTube FELIRATKOZÁS

 

Nagyon magas a pektintartalma, akár rántást is készíthetünk belőle a különböző ételekhez. Magja, levele is fogyasztható, a magok pörkölve, esetleg lisztté is darálhatjuk.

Szedése idején öltözzünk fel, mert levele kálcium-oxalát kristályokat tartalmaz, és a csalánhoz hasonlóan a bőrünkön kipirosodást okoz, majd viszketni fog.

 

 

Sajnos kevesen ismerik az okrát, nem egyszerű itthon termeszteni. Akik viszont termesztik, nem tudják eladni, mivel nem egy elterjedt növény. Tárolása is nehézkes, csak annyit termeljünk, amennyit mi magunk, illetve a környezetünk el tud fogyasztani.

De van egy jó tulajdonsága, mivel gyönyörű virágot hoz, a kertünk dísze lehet, dísznövényként is megállja a helyét.

 

 

Recept tipp - Paradicsomos okra

A feldarabolt okrát vajon pároljuk meg, ízesítsük szerecsendióval, borssal, sóval. A paradicsomot hámozzuk meg, ezt is vágjuk kockára, tegyünk rá egy kevés fokhagymapépet, forgassuk át, hogy együtt az okrával jól elkeveredjenek. 

 Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások (2)Vendég
2 153 napja
Kedves Marika, Biztos nagyon finom lesz! Kíváncsian várjuk a fejleményeket. :)
Vendég
2 154 napja
Tavaj már volt okrám, de későn szedtem le így magom lett. Elvetettem, de a májusi hőség miatt gomdolom nem fejlődött. Ma szedtem egy párat róla és a javasolt módon holnap elkészítem. Köszönöm a receptet. Marika

Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss