Provence ilyen kincseket is rejt!

2018. március 21.   0 hozzászólás

Provence egy varázslatos vidék, mely nemcsak a világra kíváncsi turisták, hanem a gyógynövényrajongók kedvence is. Most barangoljunk együtt ezen a titokzatos és illatos tájon!


Párizs mellett ez Franciaország legfontosabb régiója, melyet egész pontosan Provence - Alpes - Cote d’Azur-nek hívnak.  Provence egyharmad Magyarországnyi területen fekvő vidék, mely híres mediterrán életstílusáról és vidám életszemléletéről.

 

 

De mi adja még ennek a vidéknek a különlegességét?

 

A legbeszédesebb az, ha elmerülünk a provence-i kisvárosok, apró falvak világában és átadjuk magunkat a bájos és hangulatos vidéknek. Nézzétek!

 

 

Most repüljünk Éze városába, amit  a helyiek Ez-nek neveznek a helyiek. A Cap Ferrat-félsziget fölé magasodó sziklaszirten elterülő település valódi kincset rejt.

A falu fölött ugyanis egy gyönyörű botanikus kert és vár rom található, mely önmagában is gyönyörű, de a csúcson elénk táruló panoráma teszi igazán feledhetetlenné a helyet.

 

 

Éze megközelítése is sok meglepetést rejt, hiszen a fantasztikus panorámát és térélményt nyújtó Moyenne Corniche sziklába vájt útján történik.

 

 

Provence egyet jelent a levendulával és a gyógynövények változatos világával, a csodás illatok belengik a vidéket, de gyakran a házak lila spalettái is a levendulát éltetik.

 

 

Provence lakói mindig is tisztában voltak a gyógynövény erejével és gyógyító hatásával és igyekeztek azt saját maguk és egészségük javára fordítani.

 

 

Így volt ezzel a 23 éves Olivier Baussan is, aki pusztán egy lepárlóval, egy kis teherautóval és a növények alapos ismeretével felvértezve kezdett el rozmaring illóolajat desztillálni. Termékeit helyben értékesítette, és hamarosan bővíteni tudta palettáját, így már nemcsak  olajokat, hanem szappanokat és krémeket is készített.

Inspirációt nyert a vidékből, ahol felnőtt, és így vette kezdetét a L’OCCITANE immár 25 éves sikertörténete.

 

 

Mit jelent a L’OCCITANE név?

 

Az occitane megjelölés a dél-franciaországi régióban beszélt helyi dialektus elnevezése, ami nem más, mint a provanszál nyelv vagyis ahogy a helyiek mondják, az okcitán, okszitán.

Nagyon érdekes, hogy ez a nyelv nagyon közel áll a Katalóniában (Spanyolország része) beszélt katalán nyelvhez.

 

A helyiek kincse a miénk is!

 

Az Olivier Baussan által indított L’OCCITANE mind a mai napig az egész mediterrán régió területén tevékenykedő  helyi termelőktől szerzi be az értékes alapanyagokat, a levendulát, a mézet, a neroli virágot és az organikus verbenát.

 

 

Az állatszeretet és állatvédelem mindenek előtt 🐶

 

A kor hívó szavának és a humánus hozzáállásnak megfelelően a L’OCCITANE nem alkalmaz állatkísérleteket. Sőt a termékek előállítása során nem használnak állati eredetű alapanyagokat vagy melléktermékeket sem. Egy kivétel van csupán, mégpedig a méz alapú termékek esetében.

Nagyon szimpatikus, hogy a L’Occitane az állatvédelem mellett elkötelezett a fontos társadalmi kérdések tekintetében is.

Ennek megfelelően két fontos feladatot is a zászlójukra tűztek!

- Az egyik prioritás a látássérültek segítése világszerte, a termékeken egyébként a fontosabb információk Braille írással is olvashatóak.

- A másik sarkalatos pont pedig a Burkina Fasó-i lányok és nők gazdasági és társadalmi emancipációjának elősegítése és hosszú távú támogatása.

 

 

Mindezen megnyugtató tény után öröm volt kipróbálni a Verbenás tusfürdőt, ami nemcsak citrusos illatával, hanem selymes, ugyanakkor élénkítő hatásával lepett meg igazán.

Tudtad, hogy a verbenát vasfűnek is hívják és népi gyógyászatban légzőszervi panaszokra is használták?

 

 

Hogy ejtsük ki?

 

Magyarországon kevesen beszélnek franciául, így talán segíthetünk a L’OCCITANE név fonetikus leírásával. Tehát ejtsd úgy, mint ’lokszitán’.   

Aki szívesen megtudna többet is a L’OCCITANE-ról az ITT fantasztikus termékeket talál.

 

 

Köszönöm a figyelmet! Kérlek látogass el a Világszép.hu FB oladalra és Világszép.hu YouTube csatornára, ahol Beauty – Életmód – Utazás – DIY- Gasztro témákban találsz cikkeket és videókat.

Kérhetjük, hogy iratkozz fel a Világszép.hu csatornára? 🛎

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss