Szerbül éreztem magam

2018. szeptember 24.   2 hozzászólás

Ugyan friss szentendrei lakos vagyok, de azért úgy gondoltam, hogy van némi fogalmam a város múltjáról, azonban a hétvégén óriási meglepetés ért. Gyertek velem erre a képes utazásra és kiderül, hogy mi köze Szentendrének a szerbekhez és a balkáni népekhez.


 

 

 

Az Balkan Calling Egyesület szervezésében egy szentendrei Szerb sétára neveztem be, ami két elhivatott és a hobbijának élő fiatalember, Huszty Zoltán és Tóth Ádám prezentált, ugyancsak nagyra nőtt csapatunknak. 

 

 ​​

 

Történelmi áttekintést, építészeti ismertetőt, ebéddel egybekötött gasztronómiai betekintést és igazi balkáni zenét - bátrabbak tánctanulásra is adhatták a fejüket -, vagyis egy teljeskörű képet kaptunk  a szomszédos népek életéből.

Szentendre a 17. századra a török megszállásnak köszönhetően szinte teljesen elnéptelenedett, mígnem az 1690-es években a Duna felől megérkezett a felmentő sereg, amely szerencsére csak képletesen értendő, hiszen civil, elsősorban kereskedelemmel foglalkozó balkáni népek értek itt partot és népesítették, újították fel Szentendre városát.

A hajók a török veszély elől menekülő szerb, dalmát/horvát, bosnyák, albán, örmény, görög, bolgár családokat hoztak, akik mind-mind egy városrészt vettek birtokba, itt építetve fel házaikat és ezzel máig meghatározták Szentendre arculatát. Volt akik lovon, szekérrel vagy éppen gyalogszerrel érkeztek.

A balkáni örökséget nemcsak az utcanevek, emléktáblák, templomok őrzik, hanem a máig nyelvüket, szokásaikat, vallásukat megőrző szentendrei lakosok is.

 

Ráby Mátyás háza, akit mi Jókai Rab Ráby regényéből ismerhetünk

 

Érdekes sírfeliratok az 1700 évekből 

Szerb ház:

 

 

 

 

A Belgrád székesegyház, mely felújítás alatt van és hamarosan újra megkapja, emblematikus friss bordó színét

 

A Szerb Egyházi Múzeum impozáns épülete

 

Múzeumbelső

 

Ikon az 1700-as évekből

 

A Blagovestenszka a Fő téren - Csodás templom, ahol egy kedves szerb néni minden kérdésre szívesen válaszol

 

A szerb ortodox tempolmokban nincsenek ülőhelyek csak kapaszkodók, így állva kell a két órás misét végigélni idősnek, fiatalnak egyaránt. Ez igazi kihívás, én is kipróbáltam, ha csak pár percre is...

 

Izgalommal várom a következő Experience Balkan eseményt, amely több más túra mellett - például Rác séta, Budapesti szerb séta címmel -, egy Beloianniszhoz kapcsolódó görög séta lesz.

Csevapcsicsa

Várunk szeretettel a Világszép.hu Facebook és Instagram oldalára, s a Világszép.hu YouTube csatornán pedig izgalmas videókkal várunk, kérlek iratkozz fel!  
Hozzászólások (2)Világszép.hu
1 997 napja
Kedves Petronella, Örülök, hogy hasznos volt a cikk számodra. Ha megosztanád a cikket a Facebok-on, azt megköszönnénk :) Timi Világszép.hu
Vendég
1 998 napja
Miért nem teszed fel egy jobban látogatott szentendrei csoportba, vagy csoportokba. sokakat érdekelne. Én a csevapcsicsát hajszolva találtalak meg, aminek nagyon örülök. Petronella

Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss