Készítsd el saját Hollóházi Porcelánodat! Tipp hétvégre

2018. augusztus 27.   2 hozzászólás

A minap a Hollóházi Porcelánmúzeumban és Manufaktúrában jártunk, amit nyugodtan nevezhetnénk Borsod-Abaúj-Zemplén megye kincsének is, ahol lehetőséget adtak, hogy mi is kibontakoztassuk tehetségünket. Nézzétek meg, hogyan sikerült. Sok-sok képpel jövünk!


 

Közvetlenül a Porcelánmanufaktúra mellett található múzeumban és alkotócentrumban meglepően szívélyes fogadtatásban volt részünk. Az idegenvezetés során megtudtuk, hogy az addig még lakatlan Hollóháza-pusztán 1777-ben üveghutát alapítottak, így az üveggyártás ősi módszerét alkalmazva hamarosan egy élettel teli – a Károlyi család fennhatósága alá tartozó  - település körvonala rajzolódott ki.

A környéken egyébként több helyen folytattak üvegműves tevékenységet, innen ered több borsodi település neve: Újhuta, Hármashuta, Nagyhuta…

Nagy változás következett be Hollóháza életében, amikor is az 1820-as években a környéken aranyat keresve, kaolint találtak. Majd alkalmazkodva az új helyzethez az üveghutákat átalakítva beindulhatott az ún. „kőedény” készítés, mai elnevezéssel a porcelángyártás.

A múzeumban átfogó képet kapunk a kezdeti gyártásból származó termékektől egészen a Szász Endre által fémjelzett korszakon át a legújabb modernkori trendekig.

Ha szereted a csodás helyeket, akkor látogass el a Világszép.hu YouTube-ra, utazz velünk és kérlek iratkozz fel a csatornára ITT 💚

 

Óriási élmény, hogy aki szeretné, az elkészítheti saját Hollóházi Porcelánját, melyet a festés végeztével a gyárban kiégetnek, majd a kész „műalkotás” átvehető a lakóhelyhez legközelebbi Hollóházi Márkaboltban.

Érdemes élni a lehetőséggel, mert ennek költsége igen minimális: 500-600 Ft-ért tetszőlegesen kiválaszthatjuk azt amire festeni szeretnénk (pl.: csésze, tányér, állatfigura). Majd másik 500 Ft-ért ki is égetik azt számunkra, telefonon pedig értesítenek, ha átvehető a kész munka (képek lent).

 

 

A festés közben megtapasztaljuk, hogy milyen nehéz munkáról van szó és még inkább értékeljük a porcelánfestők fáradtságos és cseppet sem veszélytelen munkáját.

Korábban ugyanis előfordult, hogy a tökéletes pont megalkotása céljából a festők az ecsetet a szájukba vették és a nyelvük segítségével formázták meg azt. Ennek sajnálatos következményei lettek, mert nagyon sokan szájüregi rákot, gégerákot kaptak. Ma ez már szigorúan tilos a dolgozók számára.

A hölgyek számára egy nagyon jó hírrel tudunk szolgálni! Ugyanis a Porcelánmanufaktúrában keletkezett selejt megvásárolható a múzeum boltjában. A selejt elnevezés nem igazán felel meg a valóságnak, mert laikus szem nem képes felfedezni a hibát a porcelánon. Így mindenki számára elérhető – tényleg nagyon olcsón – a kis minőségi hibás, de mégiscsak Hollóházi Porcelánok (ellentétben, a Herendi Porcelánnal, ahol sajnos a picit hibás termékek is kötelezően megsemmisítésre kerülnek).

Tipp! Ha már Hollóházán járunk, nem szabad kihagyni Füzérredványon, a Károlyi-kastély meglátogatását. Itt is profi idegenvezető vár bennünket.

 

Iratkozz fel YouTube csatornára: Világszép.hu

A Porcelánmúzeum és Alkotócentrum nyitva tartása:

Hétfő: zárva

Kedd-Péntek: 9.30-16.30

Szombat: 9.30-16.30

Vasárnap: 10.00-14.00

Ünnepnapokon, így most május 1-én is: 10.00-14.00

Festésre pedig - a múzeum nyitva tartási idejében - mindig van lehetőség.

A Porcelánmanufaktúra, tehát maga a gyár hétvégén nem látogatható, csak hétköznap, keddtől-péntekig 10.00-12.30 óráig.

 

A híres Szász Endre kollekció a Cyrano de Bergerac motívummal:

 

Régi korok lenyomata:

 

Ilyen sok forma közül választhatunk, ha porcelánt szertnénk festeni:

 

A művészkedés:

 

A már kiégetett "mesterműveink":

 

Ez a tányér "csak" egy tanuló vizsgamunkája. Látható, hogy nagyon nagy a követelmény:

 

 Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások (2)Világszép.hu
2 812 napja
Igen bármennyit lehet festeni és díj ellenében ki is égetik a gyárban a művet, amit postáznak vagy a legközelebbi márkaboltban átvehető. Üdvözlettel, Világszép.hu
Vendég
2 812 napja
Húúú de jóó :) nagyon szuper.. És bármennyit ki lehet választani, amit ki szeretnék festeni? Néztem ezt a programot én is a honlapjukon http://www.hollohazi.hu/ , de nem tudtam hogy ez ilyen szuper :)

Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss