Wales: mindig esik, de a helyiek rajonganak érte!

2017. május 25.   0 hozzászólás

Wales a corgik, a várak, a nárciszok hazája. Nemzeti jelképük a póréhagyma, ami természetesen a walesi konyha alappillére is. 


A VILÁGSZÉP.HU YouTube Csatornája: ITT

A póréhagyma mellett létezik még két sarkalatos pont Walesben: a rögbi, mint nemzeti sport és a mindenhez fogyasztandó bab.

A különösen aranyos megjelenésű, jellegzetesen rövid lábú corgi kutyus nemcsak a walesiek, de II. Erzsébet kedvence is. Gyakran fotózzák kedvenc corgijaival a Walesben is hivatalosan uralkodói státuszban lévő Erzsébetet.

Aki itt jár azt gondolhatja ettől több vár vagy várrom már nincs is a világon. Ezek az erődítmények az angolok elleni védelmi vonal részét képezték. Mintegy 600 darab található az országban. Az ország névhasználat nem elírás, mert a walesiek magukat így aposztrofálják.

De érhet bennünket még egy meglepetés is, hisz könnyen lehet, hogy tűzokádó sárkányokra bukkanunk, ezt bizonyítja a nemzeti lobogó is. Így nem árt az óvatosság!

Walesben 3 millióan élnek, Magyarország területének kicsivel több, mint ötödén (20.000 km2). Az Egyesült Királyság legnyugatibb tagállama. Fővárosa Cardiff 260.000 fő lakja.

A walesiek országukat cymru-nak hívják, ami  a walesi nyelvben vidéki embereket és bajtársat is jelent.

Wales az egyetlen olyan tagállam az Egyesült Királysában, ami megőrizte és élő nyelvként használja anyanyelvét.

Saját nyelve van, ezt welsh-nek nevezik, amit még néhány évtizede kihalás fenyegetett. A nyelv maga kelta eredetű és az egyik legrégebbi nyelv Európában, mint a breton vagy a csaknem kihalt ír nyelv (az ősi ír gael-ről nem is beszélve, amit már csak pár ezren beszélnek Írországban).

Mondanom sem kell a walesiek nyelve nem tartozik az egyszerűek közé. Keményebb hangzású és gyakori a mássalhangzók torlódása és van, hogy egy szóban egy magánhangzó sincs. 

Itt található az Egyesült Királyság leghosszabb nevű faluja is.: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch  A szó jelentése:  „A vörös barlangi St. Tysilio melletti sebes örvény közelében levő fehér mogyorófák völgyében fekvő Szűz Mária templom”. Persze parktikus okok miatt rövidítve használják a nevet a hétköznapokban: Llanfairpwllgwyngyll. Ugye mennyivel egyszerűbb? :-)

Ez az a hely, ahol szinte minden nap esik az eső, a helyiek már megszokták, turistaként lehet ez csak hihetetlen. A három oldalról óceánnal körülvett Walesben a hőmérséklet 20 fok körül mozog, viszont fagyni nem szokott, csak a hegyekben. 

Ezeket a látnivalókat ne hagyjuk ki, ha Walesben járunk:

  • Cardiff a főváros nem nagy metropolis, viszont utánozhatatlan a hangulata.
  • Conwy középkori város fallal körülvéve, itt található Nagy Britanni a legkisebb háta az 1300-as évekből, az Aberconwy house
  • Nemzeti parkok: Brecon Beacons Nemzeti Park, Snowdonia Nemzeti Park
  • St’ David’s apró falucska Szent Dávid romjaival és egy gyönyörű katedrálissal

Végezetül néhény híres walesi: Cathrine Zeta Jones, Tom Jones, Christian Bale, Richard Burton, Timothy Dalton, Antony Hopkins, John Evans…

 

 

 

 

 Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai furcsaságok. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube VilágszépPlanet Travel
 

Gmedia   Gmedia