9 ok amiért menjünk Sevillába

2018. július 27.   0 hozzászólás

Sevilla Andalúzia ékköve, a flamenco és a bikaviadal őshazája. Úgy tartja a fáma, hogy a Spanyolország negyedik legnagyobb városában élők temperamentumos és forró vérű népek.


 

 

1. Gyakran a nappali hőmérséklet eléri a 40 fokot is, de amint estefelé hűsebb lesz az idő „Andalúzia királynője” életre kel. Santa Cruz, El Arenal és Macarena szórakozóhelyei megelevenednek, mindenki bort és falatnyi tapast fogyaszt és flamencoval van átitatva a sevilla-i éjszaka.

 

2. A házak domináns falszíne a fehér, ami káprázatos összhatást kölcsönöz Sevillának.

 

3. A helyiek büszkén említik meg, hogy városuknak már három aranykora is volt: az első a mórok uralma idején, aztán jött a reconquista (visszafoglalás a móroktól), a harmadik pedig az Amerika felfedezését követő időszak.

Újabb fellendülést az 1992-es Világkiállítástól reméltek, de az sajnos elmaradt. Viszont a város látképe ennek következtében azonban futurisztikus és modern épületekkel gazdagodott.

 

4. Sevilla emblematikus épülete a Giralda. Ami eredetileg a mórok idején minaretként üzemelt, majd a reconquistát követően a funkció megváltozott és harangtorony lett.

 

5. A sevilla-i katedrálisban van eltemetve Cristoforo Colombo, magyarul Kolumbusz Kristóf, amely sokáig birtokolta a világ legnagyobb katedrálisa címet, csak később előzte meg a sorban a londoni St. Paul’s Cathedral – Szent Pál Székesegyház és a római Basilica Papale Di San Pietro - Szent Péter Bazilika.  

Szuper videók a csatornán: Világszép YouTube   Feliratkoznál? 🛎

 

6. Ne feledkezzünk meg a város 17. századi szívtiprójáról, Don Juanról sem, aki későbbi velencei kollégájához, Casanovához (18. század) hasonlóan a női szívek nagy hódítója volt.

 

7. Spanyolországban hagyománynak számító bikaviadal (corrida) - az állatvédők örömére - válságban van, egyre kevesebben látogatják az arénákat. Nemrégiben viszont a spanyol parlament felsőháza a spanyol kulturális örökség részévé tette. Ennek ellenére egész Katalóniában – így Barcelonában is - a regionális parlament betiltotta ezt a véres látványosság. Azonban ez a megosztó szokás Madridban, Pamplonában és Sevillában még egyenlőre tartja magát.

 

8. Feria de Abril vagyis az Áprilisi búcsú egész Andalúziában a egyik legnagyobb népünnepélynek számít. A hölgyek különleges, hagyományos viseletet idéző ruhakölteményekben mutatkoznak és a lovas fogatok is teljes pompájukban díszelegnek. Az ünnepély a mezőgazdasági vásárokból, az állattartó gazdák évenkénti találkozójából indult, s mára már egy egész héten át tartó lovas-fogatos féktelen ünneppé nőtte ki magát.

 

9. Tudtad? Nagy megtiszteltetés érte a Trónok harca stábját, hiszen a produkció kedvéért, most először lezárták az Alcázart, ez lesz ugyanis a filmbeli Martell-ház nyári rezidenciájának színhelye. Az Alcázar nem más, mint egy gyönyörű palota együttes csodás kertekkel és udvarokkal. Az Alhambra miniatűr másaként aposztrofált épületegyüttes eredetileg mór erőd volt, majd királyi kastélyként funkcionált.

Az Alcázar:

A bikaviadal aréna és díszes bejárata, a Plaza de Torosdela Maestranza:

 Sevilla látképe:

  A regionális parlament épülete:

A Giralda:

Csodás híd:

 A jelenkor lenyomata, a Metropol Napernyő:Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss