A portói bor cseles csapdája

2017. április 26.   0 hozzászólás

Portóban minden a bor körül forog. Itthon is sokat hallani az igazi portóiról, így izgalmas élménynek ígérkezett az egyik leghíresebb pincészet meglátogatása. De  hogyan kerül a képbe II. Erzsébet királynő?


A bemutatott nagy múltú - 1820-ban alapított - Graham pincészet neve nemigen cseng „portugálosan”. Az ok, hogy alapítói a skót származású Graham testvérpár voltak és a Portóban lévő pincészetek jó része ma is brit kézben van.

Erre ékes bizonyíték, a II. Erzsébet tiszteletére kialakított kis Graham borszentély, melyben az 1952-es koronázás gyémántjubileumára készült borkülönlegesség is megcsodálható, csillagászati ára miatt persze csak virtuálisan.

A portói Portugáliában készül, mégis mára az angolok nemzeti italává is vált. Kíváncsiságtól vezérelve álltunk a kóstolás elébe és egyben eljött a nagy meglepetés ideje is!

Villányi és szekszárdi száraz vörösborokon szocializálódott érzékszerveinknek óriási meghökkenésben volt része.

Nem a megszokott zamatot éreztük! Sokkal intenzívebb, édesebb, "alkoholosabb" ízben volt részünk.

Világszép.hu YouTube csatornája: IRATKOZZ FEL :-)

Itt is minden a bor körül forgott:

De mi okozza ezt a jelentős különbséget? A portói a likőrborok családjába tartozik, ugyanis a borhoz brandyt adnak, amelynek eredménye egy 20% alkoholtartalmú nedű.

Miért? Századokkal ezelőtt azért volt szükség erre az újításra, mert a portugál hajósok sok időt töltöttek a tengeren.

Viszont sokszor előfordult, hogy a hajóutakra vitt bor megromlott, így egy hirtelen ötlettől vezérelve brandyvel emelték a bor alkoholtartalmát, így kerülve el a nemkívánatos beecetesedést.

Tudta, hogy háromféle portóit különböztetünk meg?

1  Porto Branco, amely fehér szőlőből készül.

2  Porto Ruby amely kékszőlőből készült és maximum 5 évig érlelt.

Porto Tawny, amely szintén kékszőlőből készült, de több mint 5 évig érlelt.Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai furcsaságok. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube VilágszépPlanet Travel
 

Gmedia   Gmedia