Amalfi és Positano a két sztárcsalogató gyöngyszem

2017. augusztus 13.   0 hozzászólás

Ha Dél-Olaszországban járunk a Nápoly, Sorrento, Pompeii, Vezúv négyes fogat mellet kihagyhatatlan látnivalókat rejt számunkra Positano és Amalfi is. Tudják ezt a sztárok is, mert előszeretettel töltik itt az idejüket.


A VILÁGSZÉP.HU YOUTUBE CSATORNÁJA: ITT

Positano

Napjaink divatos tengerparti üdülőhelye, amely a Sorrentói - félsziget déli partszegélyének legfestőibb városai közé tartozik (3700 lakossal, 30 m a tengerszint fölött).

Positanót szemlélni és a természet alkotta sziklák között – valamint a Comune-hegy és a S. Angelo a tre Pizzi tövében, a Pertus, a Comune és a Paipo völgyeiben – megbúvó városkában igazán gyönyörködni a tenger felől lehet. A Sorrentóból, Capriról, Salernóból vagy Marina del Cantonéból induló hajók utasai tehetik ezt meg igazán az Amalfi - partszakasz mentén.

Az évszázados keleti kereskedelem (Flavio Gioia hajós és mint az iránytű “második” feltalálója nagy szerepet vállalt benne) vonzotta az utazókat, akik a biztos megélhetésnek köszönhetően itt maradtak. Házaikat szinte az ég és a tenger között megkapaszkodó sziklapárkányokra építették.

Amalfi

A Divina Costiera – Isteni Partvonal – nyugodtan pályázhat a városok szépségversenyének első díjára. Egyes állítások szerint, amit a mitológiai krónikások jegyeztek fel, történelme 533-ban kezdődik. Heraklész istenien szeretett asszonya, Amalfi ezen a helyen alussza örök álmát, és szerető társa az ő emlékére alapította itt a róla elnevezett várost.

A kikötőből jövet akár hajóval, autóval, vagy busszal érkezünk a Flavio Gioia tér érintésével jutunk át a városkapun – Porta Marina – a dóm elé. Kétségkívül az egész Amalfi - partvonal gyönyörű, de a csúcspont Amalfi városa. Itt találjuk az egyik legjelentősebb szentnek, Andrásnak a hamvait, aki a halászok és hajósok védelmezője is egyben. 1208 óta a dóm alatti kripta ad nyugodt helyet a földi maradványainak.

Az utazó, aki a legendák és valós események nagy múltú városába, Amalfiba érkezik, az elmúlt évszázadok tengeri urának nemcsak a külső szépségében gyönyörködhet, hanem megismerheti annak történelmét, valamint a közel kétezer éves papírkészítés művészetét is.

A VILÁGSZÉP.HU YOUTUBE CSATORNÁJA: ITT

Az amalfi citrom

A legek citroma Amalfiban, vagy legalábbis az Amalfi-partvonalon terem. A próba után, amit mi is és a citrom is hősiesen kiálltunk, elmondhatjuk, hogy szemre a legnagyobb, súlyra a legnehezebb, formára a legformátlanabbtól a gömbölyűig minden, kettévágva már az illata megízesíti a teánkat, és megkóstolva aromája is a legfinomabbak közé sorolja a citromok királyát, vagy királynőjét – nem ismervén a sárga gyümölcs nembeli besorolását…

Nagysága miatt sokan összekeverik a citranccsal – grape fruit –, aminek ponciri a helyi neve, és a pékségek használják ízesítőként, nagysága a szalmakorsóéval vetekszik.

A legízesebb citrom, a sfusato amalfitano a nemesítése és válogatása után kapta a nevét. A kordonra futtatott fákat télen fóliahálóval védik a csapadéktól és a széltől, tavasztól pedig a madarak ellen. A citrom élettani és gyógyászati hatása jól ismert, de a helyiek a belső kezeléseken kívül használják még tyúkszemirtásra is, valamint héjából készítik, egyedi receptek felhasználásával az ismert citromlikőrt, a Limoncellót. Szerző: Monos JánosKapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai furcsaságok. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube VilágszépPlanet Travel
 

Gmedia   Gmedia