Kik voltak valójában az etruszkok?

2019. július 12.   3 hozzászólás

Hihetetlen, de Claudius császár még beszélte az etruszkok nyelvét. De hogyan hívta magát ez a titokzatos nép? Időutazz velünk! 🙂


A mai Olaszországba látogatók egy komplex  erődváros rendszerrel találkoznak. Kevesen tudják, hogy ez mind etruszk örökség.

A védelmi hálózat kiépítésével az országot az etruszkok szó szerint lezárták. A később kifejlődött haditengerészetüket sokszor nagy veszteség érte, Campania is elvesztették, viszont Etrúria belsejébe a védelmi rendszeren keresztül fegyveres görög gyarmatosítók soha nem jutottak be.

De Etruria lakói akkor még nem tudhatták azt sem, hogy akitől valóban félni kell majd, az nem a tenger felől érkezik, hanem a szomszédból, ezért e szinte tökéletes védelmi zár ellenük nem lesz használható hatékonyan.

 

 

Sokunk számára úgy tűnik, hogy az etruszkok mintha csak kalmárkodtak volna a tudásukkal, és közvetítettek azt Róma felé.

A legfrissebb kutatások – Mario Alinei – és az ismereteink szerint Rómát az etruszkok alapították. Ők azok, akik folyamatosan kapcsolatban voltak Magna Greca-val – vagyis Nagy Görögországgal, Giardini Naxos és Syracusa első alapításával – amely Dél-Itália, vagyis Szicília – a Nap-földjén terült el.

Az ősi örökség, mintegy ős-kapocs közvetlenül jelen volt Itáliában Az etruszkok hozzáadták önmaguk tudását és ismeretét a birodalom fejlődéséhez: a cserépművességet, a boltíveket, a dongaboltozatot, a vízvezetékeket, a kupola készítését, és még sorolhatnánk a technikai vívmányaikat.

 

 

A latin származású népek, népcsoportok folyamatosan elvegyültek az etruszkok között, aztán átvették az irányítást, és saját arculatukra formálták a kapott örökséget.

Mi sem egyszerűbb, mint egy tökéletest dolgot saját hasznunkra alkalmazni, gondolnánk. De ilyen örökségek átvétele nemcsak az ókorban történt első ízben, ugyanis napjaink történelmében sincsen másképp.

Velük együtt honosodott meg ezernyi jövevényszó, fogalom és stílus, amit a mai Európa és a nagyvilág népei is úgy használnak, alkalmaznak, hogy fogalmuk sincs az etruszk eredetükről.

 

 

Vajon furcsa fintora a sorsnak, hogy az egykoron élt etruszkok földjén – a mai Toscanában – támadt újjá a festészet, a szobrászat és technikai újítások, ill. az anatómia, amelyeket mind a mai napig hasznosítunk?

Azon az etruszk földön, ahol az antik görög műveltséget közvetítették a rómaiaknak, a latinium népeinek Európa szerte. Így szerepel a tankönyvek többségében és a szakmai elemzésekben. Ám mindez valóban így is történt?

 

 

A fentiek tükrében láthatjuk, hogy Európát az utóbbi három évezredben több erőteljes nép meghonosodásának sokkhatása érte. Ismereteink szerint az elsők között voltak az etruszkok, akik az akkori világ legfejlettebb technológiát birtokló társadalmát alkották.

A Mediterráneum részbeni összeolvasztásával teremtik meg a későbbi Római Birodalom alapjait. Korunk régészeti és a nyelvészeti kutatásai mindezt igyekeznek bizonyítani.

 

 

A latin népek „egységbe kovácsolása” történik a császárkorban, amelyről meg kell vallanunk, hogy az etruszk önálló kultúra felszámolását is jelentette egyben.

Az Isteni Claudius még beszélte nyelvüket. Az őáltala összeállíttatott etruszk – latin szótár, nyelvtani, irodalmi művek és tudományos leírások megsemmisültek a császári könyvtár leégésével.

A pusztulás tárgyi emlékeivel elszállt a remény is, hogy az etruszk népről mélyebb ismeretekkel rendelkezhessünk.

 

Szerző: Monos János

 

Tudtad? Az etruszkok saját magukat, népüket rasna-nak hívta, a latin megnevezés volt a tusci, amiből aztán a ma is használt Toscana - Toszkána elnevezés ered.

 

Tudtad? Az etruszk városként számon tartott Volterrában taláható a Guaracci etruszk múzeum és a San Vincenzo melletti Populoniában látogatható az Archeológiai Park, melyek megőrizték ennek a csodás népnek a hagyatékát és így mi is el tudjuk képzelni a mindennapi életüket.

Tudtad? Az etruszkok nyelve még élő nyelv volt kb. i.e. 1. századig, aztán helyét átvette a latin.Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások (3)Vendég
1 350 napja
Museo Etrusco Guarnacci / Volterra ❤️ Köszönet a beszámolóért!
Világszép.hu
1 810 napja
Köszönjük :)
Vendég
1 810 napja
Gyönyörűseg volt olvasni!

Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss