Ezek pusztítják a finom gyümölcsöket!

2018. május 14.   0 hozzászólás

A gondosan dédelgetett fontos vitaminforrásunkat számos kórokozó és kártevő veszélyezteti. A madarak, tetvek, a lisztharmat és a szürkepenész korántsem a legveszedelmesebb pusztítók.


 

Egyes kártevők és kórokozók minden növényt veszélyeztetnek, legyen az zöldség, gyümölcs vagy dísznövény. Ezek közül többet kordában lehet tartani, ha vegyes-kultúrába ültessünk.

A madarak a gyümölcsösben igen nagy károkat tudnak okozni. Leginkább a bogyósokat kedvelik, de nem kímélik a kemény héjú gyümölcsöket sem, amelyeket ezután a darazsak is szívesen látogatnak.

 

További érdekességekért nézd meg a Világszép.hu YouTube csatornáját: ITT

 

Hatékony védelem a madárháló, mert a madárijesztőt vagy a fóliacsíkokat hamar megszokják. A háló mellett zacskóval is védekezhetünk, de legjobb a gyümölcskalitka.

A darazsak meglepik az érő gyümölcsöt, emellett károsítják a gyümölcsfát és a bogyós bokrok terméseit. Elsősorban a madarak csípte gyümölcse szállnak, legjobb ha a sérült gyümölcsöket amennyire lehet szedjük le.

A takácsatkák különösen száraz években jelentenek komoly gondot. Mivel szabad szemmel alig látszanak, csak szövedékük árulkodik jelenlétükről. Szívogatják a leveleket, melyek először foltosan megsárgulnak, összeszáradnak és lehullanak.

 

 

Citromfélék

Üvegházban általános gondot jelentenek a penészgombák, a takácsatka és a  pajzstetvek. A szabadban tartott növényeket megtámadja aprólevelűség, melynek oka a cinkhiány. A levelek márványossá és fodrossá válnak, a termések deformálódnak.

A talajt trágyázzuk algaliszttel, ezáltal minden nyomelem pótlódik.

A termésvarasodás: ez egy gombás betegség, a terméseken rendszertelen barna foltokat okoznak. Permetezzünk gombaölővel.

Citrom-gubacsdarázs: ez a darázs tojásait a tavaszi hajtásokra rakja. A kikelő lárvák a növényi szövetekbe rágják magukat, úgynevezett gubacsokat okoznak. Egyetlen védekezés, hogy a gubacsokat kivágjuk és elégetjük.

 

 

Csonthéjasok

A terméseket szívesen falatozzák a madarak és a darazsak. De hajlamosak a gombás betegségekre is.

Szilvarozsda: ez a gomba sárga foltokat okoz a levél felszínén, a hátoldalán pedig megjelennek a narancsszínű vagy barna spóratartók. A gyenge növényeket károsítja, ezért a fertőzött fák köré szórjunk ki szarú, vér, csontlisztet, mulcsozzuk komposzttal vagy istállótrágyával és öntözzünk.

Szilvadarazsak: az álhernyók járatokat fúrnak a termésbe és belülről felfalják, így azok lehullanak. Ha a fák alatt rendszeresen kapálunk, a talajban lévő bábok a felszínre kerülnek, ahol a madarak kedvencévé válnak. Ha makacs a fertőzés, permetezzünk.

 

Fekete cseresznye-levéltetű: a tetvek főként a cseresznyét lepik meg. Ragadós váladékukon, a mézharmaton, szívesen megtelepszik a korompenész, mert a mézharmat kiváló táptalaj. A kertbe olyan növényeket telepítsünk, amelyek vonzzák a lebegőlegyeket. Ennek lárvái sok tetűt fogyasztanak. Makacs fertőzés esetén permetezzünk.

Baktériumos rák: ez egy komoly betegség, először a leveleken barna foltokban nyilvánul meg, ahol elhalások keletkeznek. Az ágakon ragadós nyálka válik ki. A következő évben a rügyek nem hajtanak ki, vagy a belőle növő levelek csököttek lesznek.

A fertőzött farészt vágjuk ki, égessük el és permetezzünk.

 

 

Tafrinás levélfodrosodás: ez a gomba főleg az őszibarackot, de más növényeket is megfertőz. A leveleken vöröses hólyagokat okoz, később a felület kifehéredik, spórák képződnek. A lomb idő előtt lehull, majd a növény növekedése leáll. A fertőzött leveleket haladéktalanul szedjük le, szükség esetén permetezzünk.

 

 

Ólomfényűség: ez a gombás betegség számos csonthéjast károsít, de különösen érzékeny rá a szilva. A levelek először ezüst fényűek lesznek, azután megbarnulnak. Az ágakon hirtelen elhalnak, és az elhalt részeken barna, fehér vagy vörös spórák jelennek meg. Az elpusztult ágrészt vágjuk le, amit a növekedési időszakban ejtsünk meg, mert ilyenkor a felület gyorsabban gyógyul. Minden sebet azonnal kenjünk be sebkezelő anyaggal.

 Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss