Miért lett ŐRÜLT Johanna?

2018. augusztus 14.   2 hozzászólás

Kasztília és Aragónia örökösnője Őrült Johannaként - Juana la Loca - írta be magát a történelembe. De mivel érdemelte ki ezt a címet? 


További érdekességekért nézd meg a Világszép.hu YouTube csatornáját: ITT

 

Habsburg Fülöp (1478-1506) felesége, Johanna (1479-1555) Kasztília és Aragónia infánsnője volt. A legenda szerint a két fiatal, a középkorban nagyon ritkának számító szerelmi házasságot kötött  1496-ban.

A már négy éve házas Johanna, Kasztíliai Izabella és Aragónia Ferdinánd lányaként, János testvérbátyjának váratlan halálát követően - 1500-ban - az éppen létrejött új szuperhatalom, a spanyol királyság teljes jogú örökösévé vált. A fiatal házasok idillje ekkor még megbonthatatlannak tűnt.

 

 

Habsburg Fülöp a Szép jelzőt, a kor ízlése szerinti előnyös megjelenése miatt kapta. Nagy rajongója volt a női nemnek, amit házassága első éveiben még féken tudott tartani. Ebben az is segített, hogy Johanna minden potenciálisan veszélyt jelentő hölgyet száműzött az udvarból.

Ez csak ideig-óráig jelentett megoldást, mert a beszámolók szerint Fülöp megtalálta a kiskapukat és egy féltékenységi jelenetekkel tűzdelt házasság vette kezdetét.

 

 

A dráma váratlanul tetőződött  a családban, hiszen Szép Fülöp egy nagyon gyors lefolyású, akkoriban forróláznak nevezett betegségben 1506-ban meghalt.

Johanna, férje halálát nem tudta feldolgozni, és az amúgy is labilis személyiségű hitves hamarosan az őrültség jeleit mutatta. Erre korábban volt már példa a családjában is, ugyanis anyai nagyanyja, Portugáliai Izabella is eszét vesztette.

 

 

Johanna a halott Szép Fülöp holttestét nem engedte eltemetni, hónapokig körmenetben utaztatta át az országon, melyen ő maga is részt vett.

Ezt követően éveken át a szobájában együtt élt halott férjével, mellette aludt és élőként viselkedett a holttesttel.

 

 

1509-ben, az akkor már három éve özvegy és halott férjével élő Johannát, apja parancsára elzárták a nyilvánosságtól. Hihetetlen, de a beszámolók szerint a rabságba is vitte magával férje koporsóját. Később fia sem bánt vele kesztyűs kézzel, 1516-ban végleg bezáratta anyját tordesillas-i kolostorba.

A szerencsétlen sorsú Johanna 75 évet élt meg, ami kimagaslóan hosszú élet volt ebben a korban. Különösen a szörnyű, elborult elmével megélt, puritán körülmények között, fogságban töltött éveket figyelembe véve.

Higiéniáját jellemezte, hogy nem fürdött sohasem és ruhát sem váltott, csak nagy ritkán, mikor az apácák erőszakkal, nagy küzdelmek árán vették rá a víz használatára.

Végül 1555-ben - halálát követően - szeretett férje mellé temették Granadában.

 

 

Tudtad, hogy a történelem két Szép Fülöpöt is produkált?

  • IV. Szép Fülöp (1268-1314) francia király, II. András magyar király dédunokája és
  • a fent említett Habsburg Szép Fülöp révén.
  •  

 

Tudtad, hogy Johanna két gyermeke is a magyar trónra vagy annak közelbe került?

Lánya - Mária - II. Lajos magyar király felesége volt.

Fia, Habsburg Ferdinánd pedig magyar király és német-római császár lett.Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások (2)Vendég
1 527 napja
Nagyon érdekes! : )
Vendég
1 728 napja
IV. Szép Fülöp szüntette meg a Templomos lovagok rendjét.

Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss