Firenzei kaland - Papírfestés török módra

2017. július 05.   0 hozzászólás

Firenze utcáit járva figyelmesek lettünk egy kis üzletre, ahol egyedi és csodaszép papír- és írószereket kínáltak. Ami igazán különlegessét tette a helyet, hogy a papír díszítését ott készítették el, a szemünk láttára.


A Világszép.hu YT csatornája rád vár! FELIRATKOZÁS: ITT

Az üzletbe betérve pezsgő, inspiráló nemzetközi forgatagban találtuk magunkat. Hiszen Olaszországban egy japán hölgy mutatta be, a törökök által kitalált díszes papírkészítési technikát, a lelkes magyar turistáknak.

A technika, az 1600-as évekből az Oszmán-birodalomból ered, és elsősorban a könyvek borítóinak díszítésére szolgált.

Kétféle eljárás létezik. Az egyik, amelyhez pusztán víz és festék szükséges, a másikhoz pedig tapétaragasztót használnak. Mi az utóbbi módszert láthattuk és szemünk láttára készült el a csodaszép díszes papír, amiből aztán sok dísztárgy, írószer és emléktárgy készül. Használják az így készített papírt tollak borítására, noteszek fedésésre, irattartók díszítésére is...

A kisfilmekből pedig kiderül, hogyan lehet pillnatok alatt pávamintás színes papírt készíteni, úgy hogy az a következő napon, a száradás után, már fel is használható a dísztárgyak megalkotásához.Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai furcsaságok. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube VilágszépPlanet Travel
 

Gmedia   Gmedia